Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Så blir du av med vägglöss

Här tar vi en närmare titt på vad vägglöss är och hur du kan förebygga samt hantera en vägglössinfestation.

Skriven av Josefine

Publicerad 10 augusti, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Kvinna öppnar upp resväskan och är rädd att hon fått med sig vägglöss hem från resanVad är vägglöss?

Vägglöss är små parasitiska insekter som kan smyga sig in i ditt hem och orsaka både fysiskt obehag och känslomässig stress. Deras förmåga att dölja sig och deras nattaktiva natur gör dem svåra att upptäcka, men det finns tecken som kan hjälpa dig att identifiera deras närvaro. 

Vägglöss är små, vinglösa insekter som lever på att suga blod från människor. De kan smyga in sig i hemmet via olika vägar. De kan följa med dig från resor genom resväskor, kläder eller begagnade möbler. Dessa små kryp är kända för sitt nattaktiva beteende. De förblir i dvala under dagen och blir aktiva på natten när människor sover. Denna nattliga livsstil gör dem till skickliga överlevare och svåra att upptäcka.

Hur vet jag om jag har vägglöss i hemmet?

Det första tecknet på en vägglössinfestation är ofta bett och klåda på kroppen. Vägglössen livnär sig på att bita och suga blod från människor, och de tenderar att attackera när du sover. Deras bett kan vara svåra att urskilja från andra insektsbett, som mygg- eller myrbett, och de kan variera i utseende från person till person.

Vägglössen har en benägenhet att hålla sig nära sängen, eftersom de enkelt kan komma åt sina måltider när du sover. Ett tydligt tecken på deras närvaro är små, svarta prickar av avföring på sängkläder och i närheten av sängen. Dessa avföringsspår blir särskilt uppenbara om du har en betydande population av vägglöss.

En annan indikation är små blodfläckar på sängkläderna. Dessa fläckar uppstår när en vägglus biter och därefter suger blod från dig. De små punkterna av blod kan lämna fläckar på lakan och kläder.

Hur känner jag igen ett vägglusbett?

Det kan vara svårt att skilja ett vägglusbett från andra insektsbett, men det finns några särskilda egenskaper att vara medveten om. Vägglusbettet kan ofta vara rött och kliande, och det tenderar att ge upphov till röda, upphöjda utslag. Vad som särskiljer vägglusbettet är dess mönster. Vägglusen tenderar att bita längs med en blodåder, vilket kan resultera i en linje av bett eller en grupp av bett som följer samma riktning på huden.

Täcker hemförsäkringen sanering av vägglöss?

Det är viktigt att notera att vanliga hemförsäkringar inte nödvändigtvis täcker sanering av vägglöss. Om du bor i en hyres- eller bostadsrätt, kan fastighetens försäkring eventuellt täcka kostnaderna för sanering. För villaägare kan det vara en bra idé att välja en villahemförsäkring som täcker skadedjurssanering.

Vägglössens reproduktion och överlevnad

En av de utmaningar som vägglöss utgör är deras förmåga att överleva utan mat under långa perioder. De kan överleva utan att äta i veckor, vilket gör det svårt att svälta ut dem. Deras snabba reproduktionscykel kan också bidra till snabb infestation. Ett enda väggluspar kan försöka sig på relativt kort tid.

Förebyggande åtgärder och hantering av vägglöss

Att förhindra och hantera vägglöss kräver en kombination av förebyggande åtgärder och professionell hjälp. Men det finns en del saker du kan tänka på för att undvika att dra med dig vägglöss hem. 

Vägglöss från resan 

När du reser, undvik att placera din resväska direkt på golvet eller under sängen. Håll resväskan stängd och borta från sängen för att minska risken att vägglöss klättrar in.

Vägglöss från second hand

Var försiktig med att ta in begagnade möbler eller kläder i ditt hem. Dessa kan vara bärare av vägglöss eller deras ägg.

Håll det rent 

Håll ditt hem rent och dammfritt. Tvätta sängkläder och kläder regelbundet i höga temperaturer för att minska risken för infestation. Vägglöss dör i temperaturer över 55 grader celsius. 

Vägglöss i begagnade möbler

Ett annat sätt som vägglöss kan ta sig in i ditt hem är genom begagnade möbler. Om du överväger att ta in begagnade möbler i ditt boende, se till att inspektera dem noggrant innan du tar dem in. Vägglöss kan dölja sig i sprickor och skrymslen på möbler, och det är viktigt att vara noggrann för att undvika att ta in dem.

Professionell sanering och förebyggande

Om du upptäcker tecken på en vägglössinfestation är det bäst att omedelbart kontakta ett saneringsföretag som har erfarenhet av att hantera dessa skadedjur. 

Saneringsexperter har kunskapen och resurserna för att genomföra effektiva åtgärder för att eliminera vägglössen och förhindra en återkommande infestation.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen