Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Vanliga problem med bilen och hur du löser dem

Det finns många olika problem som en bil kan uppleva, och lösningarna kan variera beroende på specifika omständigheter och fordonets tillstånd. Här är några vanliga problem och möjliga lösningar.

Josefine

Uppdaterad 07 juli, 2023

Publicerad 17 maj, 2023

Bild av instrumentbräda utan motorlampa som lyser

Problem med bilen

Har du problem med bilen men lite osäker på hur allvarligt det är? Då kan det vara bra att kunna felsöka själv. Allra lättast är det förstås när man har en grym försäkring som täcker problemet men innan man ropar hej finns det en del enkla felsökningsmetoder man kan ta till helt på egen hand. Så här felsöker du bilen när du har problem med den. 

Startproblem

Om bilen inte startar kan problemet vara relaterat till batteriet. Kontrollera batteriets anslutningar och se till att de är rena och ordentligt fastsatta. Om batteriet är svagt eller dött kan det behövas laddning eller byte.

Bränslepumpen kan också vara en orsak till startproblem. Se till att bränsletanken inte är tom och att bränslepumpen fungerar korrekt.

Om motorn snurrar men inte startar kan det finnas problem med tändstift, tändspole eller bränslesystemet. Det kan kräva en diagnos av en professionell mekaniker.

Motorproblem

Om motorn har prestandaproblem, ojämn gång eller misstag kan orsaken vara en felaktig bränsleblandning, förgasarens problem eller felaktig tändning. Ett besök hos en kvalificerad mekaniker kan hjälpa till att diagnostisera och åtgärda problemet.

Kontrollera också oljenivån och se till att motoroljan är ren och av rätt viskositet. Om oljan behöver bytas ut eller om det finns oljeläckage kan det orsaka motorproblem.

Bromsproblem

Om bilens bromsar känns svaga, vibrerar eller ger ifrån sig konstiga ljud kan det finnas ett problem med bromssystemet. Det kan vara nödvändigt att byta bromsklossar, bromsskivor eller justera bromsarna. Det är bäst att ta bilen till en auktoriserad verkstad för att bedöma och reparera bromsproblemen.

Elektriska problem

Om elektriska system i bilen inte fungerar som de ska kan det bero på en säkring som gått sönder. Kontrollera säkringsboxen och byt ut eventuella brända säkringar.

Om problemet kvarstår kan det finnas en elektrisk kortslutning eller felaktig komponent. I sådana fall bör du söka hjälp från en kvalificerad mekaniker eller en elektrisk specialist.

Kylsystemproblem

Om motorn överhettas kan problemet vara relaterat till kylsystemet. Kontrollera kylarvätskenivån och se till att det inte finns läckage. Byt ut eller reparera eventuella skadade kylsystemkomponenter, såsom kylare, termostat eller vattenpump.

I många fall är det bäst att ta hjälp av en professionell mekaniker eller verkstad för att diagnostisera och reparera bilproblem. Det kan bidra till att säkerställa korrekta och hållbara lösningar

Jämför bilförsäkring nu!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.