Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Var du bor kan avgöra priset på din bilförsäkring

Att din bostadsort har påverkan på priset av din bilförsäkring är sedan tidigare välkänt men att det kan vara prisskillnad mellan närliggande områden är kanske inte lika vedertaget. Happens reder ut varför bilförsäkringspremie skiljer sig i olika bostadsområden.

Josefine

Uppdaterad 29 september, 2023

Publicerad 29 september, 2023

Lägre försäkringspremie i rikare områden

P4 Malmöhus gjorde nyligen en granskning av bilförsäkringspremier. Det man kom fram till var att bostadsområde kan ha större påverkan på priset än ens ålder och laglydighet. I en jämförelse tittade man på priser åt en äldre person som aldrig fått sitt körkort indraget men som bodde i ett låginkomsttagare-område och så jämförde man dessa med en yngre person som fått sitt körkort indraget ett par gånger men som bodde i ett höginkomsttagare-område. Man fann att personen som var yngre och en sämre förare ändå fick ett lägre pris på grund av bostadsområdet. 

Vad påverkar priset på bilförsäkringen?

När försäkringsaktörer sätter priser så väger de in flera faktorer. Bostadsområde är en av dessa men de tittar bland annat också på hur gammal du är, vad det är för bil du vill försäkra samt hur länge du har haft körkort. Försäkringspriser sätts även utifrån hur stor risken bedöms vara för att en skada sker och vad den eventuella kostnaden. 

Vad kan man göra åt saken?

För att hålla nere kostnaderna för din bilförsäkring så är det viktigt att du jämför din bilförsäkring med jämna mellanrum. Beroende på om du har en fast försäkringsperiod på ett år eller om du kan byta när som helst så bör du jämföra bilförsäkring olika ofta. 

Så hittar du en billigare försäkring

Använd dig av en jämförelsesajt. När du jämför bilförsäkring hos oss på Happens så jämför du både villkor och pris, samtidigt! Genom att jämföra bilförsäkring kan du hitta en billigare försäkring med likvärdigt eller ännu bättre skydd. Det lönar sig ofta att jämföra sin bilförsäkring och många människor sparar flera tusenlappar per år. Prova själv och se hur mycket du kan spara!

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.