Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Varför äter hundar gräs?

Många hundar äter gräs när de är ute på sommaren och som hundägare kan man ibland bli orolig över sin hunds beteende. Vi har samlat all information du behöver veta så att du kan känna dig trygg med vad du ska göra om din hund äter gräs.

Josefine

Uppdaterad 28 juni, 2023

Publicerad 28 april, 2023

Hund eller valp sitter i gräset efter att han ätit gräs eftersom att han är en hund som äter gräs

Varför äter min hund gräs?

Att äta gräs är en vanlig företeelse bland hundar, och det kan bero på flera olika faktorer. En av de vanligaste teorierna är att hundar äter gräs för att lindra magbesvär. Gräset kan fungera som ett naturligt laxermedel och hjälpa hunden att bli av med gaser och andra oönskade ämnen i tarmarna.

Andra möjliga orsaker till att hundar äter gräs kan inkludera brist på näringsämnen, tristess, hunger eller helt enkelt en naturlig instinkt att äta växter.

Är det farligt för hundar att äta gräs?

I de flesta fall är det inte farligt för hundar att äta gräs, men det kan finnas vissa risker som hundägare bör vara medvetna om. Till exempel kan gräs som är behandlat med kemikalier eller bekämpningsmedel vara farligt för hundar att äta, eftersom det kan orsaka förgiftning eller andra hälsoproblem.

Vissa typer av gräs kan också orsaka skador på hundens matsmältningssystem, särskilt om de har skarpa kanter eller taggar. Om din hund äter gräs och sedan kräks kan det vara ett tecken på att gräset orsakat irritation eller skada i magen eller tarmarna.

Symtom du bör hålla koll på

  • Upprepade kräkningar eller illamående

  • Magont eller buksmärta

  • Diarré

  • Förstoppning

  • Brist på aptit eller intresse för mat

  • Svaghet eller trötthet

  • Ökad salivproduktion eller rinnande nos

  • Symtom på förgiftning eller allergisk reaktion om gräset var behandlat med kemikalier eller bekämpningsmedel.


Notera att symtomen kan variera beroende på hur mycket och vilken typ av gräs som hunden har ätit. Om du misstänker att din hund lider av något av dessa symtom efter att ha ätit gräs, är det bäst att kontakta en veterinär för att få råd och behandling.

Ska man göra något åt det?

Om din hund regelbundet äter gräs och inte visar några tecken på att det stör hennes hälsa eller välbefinnande, behöver du vanligtvis inte göra något. Om du märker att din hund kräks efter att ha ätit gräs, eller om hon verkar ha svårt att smälta maten eller har andra symtom, kan det vara en god idé att ta henne till veterinären för en undersökning.

Som hundägare kan du också se till att din hund inte äter gräs som är behandlat med kemikalier eller bekämpningsmedel genom att hålla henne borta från sådana områden. Det är också en bra idé att se till att din hund har tillgång till tillräckligt med näringsrika livsmedel och att hon får tillräckligt med motion och stimulans för att minska risken för tristess eller otillräcklig näring.

Borde man oroa sig som hundägare?

I de flesta fall behöver du inte oroa dig över att din hund äter gräs. Som nämnts ovan kan det finnas vissa risker med att äta gräs, men om din hund inte visar några tecken på att det påverkar hennes hälsa eller välbefinnande, är det troligtvis ingen anledning till oro.

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.