Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vilka försäkringar bör jag ha?

Vilka försäkringar bör man ha? Vilka försäkringar har jag? Vilka är bra försäkringar? Vad är en försäkring?

Skriven av Cornelia

Publicerad 30 september, 2022. Uppdaterad 25 mars, 2024.

I korthet är en försäkring som ett avtal mellan dig och ett försäkringsbolag, där du betalar in en premie (försäkringsvärldens ord för pris) och de lovar ekonomiskt skydd om vissa händelser inträffar. Det finns massa och då menar vi verkligen massa försäkringar där ute. På samma sätt som det finns en uppsjö av olika typer av försäkringar, finns det också en uppsjö av olika livssituationer. Alla försäkringar är inte lika viktiga och vad som är bra försäkringar, beror på vad som är bra för dig. Var du befinner dig i livet och vad du värderar påverkar mycket hur du ska göra dina val när det kommer till att välja försäkringar, välja bra försäkringar. 

Troligtvis har du också redan försäkringar, men det kan vara svårt att hålla reda på dem. Vilka försäkringar har jag egentligen? Är det nog många som frågar sig. Hos oss kan du hämta in dina privata försäkringar till ditt konto på Happens - ett enkelt sätt att snabbt få en överblick över vilka försäkringar du har.I korthet är andra sätt att ta reda på vilka försäkringar du har att logga in hos försäkringsbolagen (om du vet vilket du har), kolla kontoutdrag (det kan vara så att du betalar premien en gång per år), fråga din arbetsgivare, läs på om eventuella försäkringar du har via ditt bankkort och hör med dina nära om det kan vara så att du är medförsäkrad i deras försäkring. 

Här nedan generaliserar vi vad som är bra försäkringar, beroende på hur ditt liv ser ut. Tänk på att det är bara du som i slutändan kan avgöra vad som är bra för dig och vi kan bara ge guider och tankar som hjälper till när du ska välja försäkringar. Lyssna till dig själv.
vilka-forsakringar

Försäkringar enligt lagkrav


Trafikförsäkring

Egentligen finns det bara en enda försäkring som det i Sverige är lag på att du behöver ha - trafikförsäkringen. Trafikförsäkring bil, trafikförsäkring moped eller trafikförsäkring moped klass II, kortfattat en försäkring för ditt motorfordon. En trafikförsäkring finns för att ge ersättning vid vissa typer av skador i trafiken. Det kan till exempel vara om du orsakar skador på en annan person eller annans egendom, exempelvis skador på en annans bil i en krock. En trafikförsäkring ger dock bara ett grundläggande skydd och det kan därför vara bra att överväga en halv-, eller helförsäkring som även täcker bland annat stöld-, glas-, eller brandskador.

Nödvändiga försäkringar


Hemförsäkring

Här är det absolut första vi vill nämna - en bra hemförsäkring. En bra hemförsäkring är viktig och är troligen den mest omfattande försäkringen du kommer ha. En hemförsäkring finns dels för att skydda ditt hem, men den täcker också dig och din familj. Är du inneboende hos någon så behöver du dock teckna en separat hemförsäkring. I hemförsäkringar ingår alltid egendomsskydd, reseskydd, ansvarsskydd och rättsskydd. Har du en bostadsrätt eller villa så är det också viktigt med bostadstillägg eller villatillägg.


Reseförsäkring

I alla hemförsäkringar ingår ett visst reseskydd, men det finns vissa begränsningar där det behövs separata reseförsäkringar. Om du ska vara borta länge behöver du teckna en separat reseförsäkring. Definitionen av ‘länge’ är såklart olika, men de flesta hemförsäkringar har en gräns på 45 eller 60 dagar. Är du äventyrlig av dig och kommer ägna dig åt extremsport behöver du också en separat reseförsäkring. Vilka sporter de som menas skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen. De brukar nämna dessa som “riskfyllda aktiviteter” och finns med i försäkringsvillkoren. En ytterligare anledning då reseskyddet i hemförsäkringen inte täcker är om du är gravid över vecka 28, då du behöver en separat försäkring, gravidförsäkring. I Sverige är sjukvård gratis, men så är det inte i många andra länder och blir du sjuk när du är utomlands kan det bli väldigt stora kostnader, därför är det viktigt att ha en bra reseförsäkring. Ska du ut och resa eller är nyfiken på vad som ingår i en reseförsäkring kan du testa vår jämförelse här.


Barnförsäkring

Om ni är en barnfamilj är det väldigt bra att teckna en barnförsäkring. Barnen har visserligen är viss försäkring via skolan eller förskolan, men den är begränsad och täcker till exempel aldrig vid sjukdom. En barnförsäkring täcker bland annat vårdkostnader, om barnet får en bestående skada, inte kan arbeta, blir sjukskriven eller får bestående ärr. Vissa barnförsäkringar betalar också ut engångsersättningar för vissa diagnoser. Det är bästa att teckna en barnförsäkring så snart barnet föds, för att försäkringsbolagen ofta inte täcker skador eller sjukdomar som visat sig innan försäkringen tecknades. 


Djurförsäkring

Om det är så att du har ett djur skulle vi faktiskt vilja hävda att en djurförsäkring är nödvändig. Till skillnad från sjukvården i Sverige är veterinärvård långt ifrån gratis och kan snabbt bli väldigt dyr. En djurförsäkring är därför ett säkert sätt att veta att om din vän blir sjuk eller skadad, har du möjligheten att ge den rätt hjälp.


Försäkringar som är bra att ha


Sjuk- och olycksfallsförsäkring

En sjuk- och olycksfallsförsäkring är en typ av personförsäkring och finns för att ge ersättning om du råkar ut för en olycka eller sjukdom. Den ger bland annat ersättning för vårdkostnader, bestående skador eller om du inte kan arbeta, sjukskrivning eller engångsbelopp vid vissa diagnoser. 

Den här typen av personförsäkring finns också som endast olycksfallsförsäkring. Den gäller då bara om du råkar ut för en olycka, men inte en sjukdom. Försäkringsbolagen använder en generell definition av olyckshändelse som är en kroppsskada efter en plötslig, oförutsedd och yttre händelse. Det kan till exempel vara att du ramlar och stukar foten eller är med i en bilolycka. Försäkringsbolagen är verkligen petiga med den definitionen och nekar många ersättningar för att den inte var både plötslig och oförutsedd.

Ibland kan det också vara så att du redan har en olycksfallsförsäkring via ditt arbete, fackförbund eller förening. Det är värt att kolla upp så att du slipper att bli dubbelförsäkrad. 


Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring finns för att täcka upp för missad inkomst om du blir arbetslös eller sjuk. Behovet av en sådan kan bero på om du är höginkomsttagare eller inte då A-kassan täcker upp till cirka 25 000 kr. Värt tänka på när du värderar ditt behov av en inkomstförsäkring är att veta att det ofta är ganska lång karenstid innan den börjar gälla. Med karenstid menas en tid efter du tecknat försäkringen som den inte gäller. 


Sjukvårdsförsäkring

En sjukvårdsförsäkring ger tillgång till snabb sjukvård och sjukrådgivning, utanför den offentliga sjukvården. Oftast har du sjukvårdsförsäkringar via ditt arbete och förmånsbeskattas för den. De går att teckna privat, men är då ofta dyra. Om du behöver en sjukvårdsförsäkring eller inte, kan bero på hur den offentliga vården fungerar där du bor, om du är nöjd eller inte och om det är långa väntköer i regionen där du bor.


Livförsäkring

En livförsäkring är egentligen inte för dig, utan för dina efterlevande. När du tecknar en livförsäkring får du välja ett försäkringsbelopp, som är det belopp som betalas ut om du dör.  Du kan även själv ange vem som ska få pengarna. Ett högre försäkringsbelopp innebär en större utbetalning, men också en högre premie, det vill säga det pris du betalar varje månad. För att välja om du bör teckna en livförsäkring är det bra att se till hur dina efterlevandes behov ser ut och vad som skulle hända ekonomiskt om du dör. Om de inte har några lån och det bra ställt ekonomiskt kanske behovet av en livförsäkring inte är lika stort. Som singel utan barn finns egentligen inte någon större anledning att teckna en livförsäkring, eller är du student ser din situation troligen liknande ut. 


Gravidförsäkring

En gravidförsäkring finns för att ge skydd både under graviditeten och förlossningen. De är viktiga att ha men i förhållande är ersättningen ofta låg. Gravidförsäkringar finns både i en gratis- och betalvariant. Vad som ingår specifikt skiljer sig åt mellan bolagen. I gratisvariaterna ingår oftast endast skydd vid olycksfall, samt dödsfall för den gravida eller barnet, med ett ganska lågt ersättningsbelopp. 

I betalvarianterna ges också ersättning om barnet föds med vissa diagnoser. En del bolag ger också ersättning om det blir vissa komplikationer under graviditeten eller förlossningen. De ger också ett visst skydd för sjukdom och skada hos barnet under de första sex månaderna, men för att få ett riktigt skydd är det viktigt att teckna en barnförsäkring direkt.


Försäkringar som ibland inte behövs


Produktförsäkring

I förhållande till vad de betalar ut är produktförsäkringar ofta dyra. I en del hemförsäkringar ingår ett så kallat elektronikskydd som lämnar ersättning om dina elektronikprylar går sönder. Ett alternativ till en försäkring här kan vara att spara ihop till en egen buffert. Dessutom är du inte helt oskyddad då du köper prylar eftersom du enligt konsumentköplagen har tre års garanti om varan visar sig vara felaktig, samt ibland även ytterligare en garanti från säljaren.


Id-skydd

I de flesta hemförsäkringar ingår redan ett Id-skydd varav en ytterligare försäkring sällan behövs och kan göra dig dubbelförsäkrad, det vill säga att du betalar mer men har samma skydd. 


Avbeställningsskydd

Ofta kommer frågor när du köper resor om du vill teckna ett extra avbeställningsskydd, men till största del så täcker de flesta hemförsäkringar eller kortförsäkringar (om du betalar resan med kort) avbeställning på grund av sjukdom eller skada, så eventuellt kan det vara en onödig kostnad. Kolla såklart upp vad som gäller för dig. 


Begravningsförsäkringar

De livförsäkringar som betalar ut väldigt låga belopp kallas också begravningsförsäkringar. De kan ofta vara ganska kostsamma för liten utdelning, men kolla vad som gäller för dig. Utöver det ingår det i många hemförsäkringar en utbetalning på cirka 25 000 kr om en försäkrad går bort, med tanken att täcka en del av begravningskostnaderna.


Vad behöver man för försäkringar?

Som vi nämnde tidigare är det bara du som kan avgöra vad du behöver för försäkringar, men teckna de du tror dig behöva och vet med dig att du faktiskt inte behöver alla. Hos oss kan du jämföra innehåll på hemförsäkringar, reseförsäkringar, kattförsäkringar, hundförsäkringar, sjuk- och olycksfallsförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, gravidförsäkringar, livförsäkringar och barnförsäkringar. Vi hjälper dig gärna om du har några frågor.


Lycka till!


Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen