Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vilka försäkringar bör man ha?

Funderar du på vilka försäkringar du bör ha? Läs vidare för tips om hur du kan tänka med dina försäkringar!

Skriven av Josefine

Publicerad 25 april, 2024. Uppdaterad 16 maj, 2024.

Ung student läser om vilka försäkringar som kan vara bra att ha

Vilka försäkringar behöver man ha?

Behovet av försäkringar skiljer sig från person till person och är högst individuellt. I den här artikeln går vi igenom vanliga försäkringar, vem som kan tänkas behöva vilken samt vilka försäkringar som är bra att ha utifrån olika skeden i livet. Vi ger förslag på försäkringar som kan vara bra att ha för dig som är student, barnfamilj eller pensionär. Observera att det som står i denna artikel inte ska ses som personliga råd eller rekommendationer. 

För att få professionell rådgivning och hjälp med vilka försäkringar du behöver rekommenderar vi att du kontaktar våra licensierade rådgivare på happens. Det är kostnadsfritt för dig som privatperson och de finns tillgängliga helgfria vardagar 9-17. 

Obligatoriska försäkringar enligt lag

  • Trafikförsäkring

Vad behöver man ha för försäkringar? I Sverige är det lagkrav på att alla som fordon måste vara försäkrade med en trafikförsäkring. Så för dig som äger en bil är en bilförsäkring ett måste. Vilken omfattning du ska ha skiljer sig förstås åt då man kan ha olika försäkringsbehov beroende på bil, bostadsort, användning av bil etc. Om du är osäker på vilken bilförsäkring du behöver så kan du kontakta våra licensierade försäkringsrådgivare och få hjälp.

Vilka försäkringar bör man ha?

Ditt personliga försäkringsbehov kan skilja sig från någon annans försäkringsbehov men det finns en försäkring som alla bör ha oavsett om man är ung student, gammal pensionär eller mitt uppe i livet med en barnfamilj. Den försäkringen som man bör ha är en hemförsäkring. En hemförsäkring skyddar både dig och dina saker, men det är viktigt att förstå att den inte täcker allt. Just därför ska man alltid se till sitt individuella försäkringsbehov.

Vad bör man ha för försäkringar om man är student?

  • Hemförsäkring för student

  • Bilförsäkring om du har bil

  • Djurförsäkring om du har djur

  • Reseförsäkring om du ska resa bort längre än 45 dagar

Oavsett om du är inneboende, bor i hyresrätt eller bostadsrätt så ska du ha en hemförsäkring. En del försäkringsbolag erbjuder förmånliga hemförsäkringar för studenter. För att man ska ha råd att teckna en hemförsäkring som student kan det vara bra att teckna en hemförsäkring med ett lägre skydd för en lägre månadskostnad. Skyddet i hemförsäkring för student räcker ofta gott och väl men om du är osäker på om du har ett annat försäkringsbehov kan du ta hjälp av en licensierad rådgivare kostnadsfritt på Happens. 

Barnfamilj känner sig trygga med sina försäkringar efter att ha tecknat de som barnfamiljer bör ha

Vilka försäkringar borde man ha som barnfamilj?

  • Hemförsäkring

  • Barnförsäkring

  • Livförsäkring

  • Bilförsäkring om ni har bil

  • Djurförsäkring om ni har djur

Om ni är en barnfamilj så finns det ett par försäkringar som kan vara bra att ha. Hemförsäkring är det absolut första och mest nödvändiga som ni som barnfamlij behöver ha. Eftersom att ni har barn kan det även vara relevant med en barnförsäkring för varje barn som är en bra komplettering till samhällets skydd för barn. Är ni en barnfamilj med mycket lån så kan det också vara aktuellt med en livförsäkring som kan hjälpa till ekonomiskt om det värsta skulle hända. Ni kan ha flera livförsäkringar med olika belopp samt vara försäkrade båda två.

Utöver dessa försäkringar som kan vara bra att ha som barnfamilj så bör ni även se till ert generella försäkringsbehov. Äger ni en bil som behöver försäkras enligt lag? Har ni husdjur? I sådant fall kan det vara bra att teckna en djurförsäkring.

Tänk på att vi i denna artikel inte tar hänsyn till dina individuella behov. Om du behöver hjälp kan du kontakta en av våra licensierade försäkringsrådgivare.

Vilka försäkringar borde man ha som pensionär?

Som pensionär bör du oftast ha kvar försäkringar som du haft tidigare, förutsatt att du fortfarande har ett försäkringsbehov. Hemförsäkring är ett sådant exempel på en försäkring som du i stort sett alltid bör ha. Om du äger en bil så gäller förstås svensk lag och du behöver minst ha en trafikförsäkring på den. 

Du kanske har livförsäkringar, sjuk- och olycksfallsförsäkring eller en annan personförsäkring sedan tidigare. Då kan det vara bra att se över villkoren då en del försäkringar minskar ersättningsbeloppet efter en viss ålder, ibland så tidigt som efter 55 års ålder. 

Pensionär som läser om vilka försäkringar man behöver ha

Hur vet jag vilka försäkringar som jag behöver ha?

För att ta reda på vilka försäkringar du behöver ha rekommenderar vi att du tar kontakt med en licensierad försäkringsrådgivare. På Happens har vi licensierade försäkringsrådgivare som du kan boka tid med för att se över ditt individuella försäkringsbehov. Detta är kostnadsfritt att göra och du kan få hjälp med att välja vilka försäkringar du bör ha. 

Viktiga försäkringar du kan behöva

Alla människor i Sverige kan ha nytta av en hemförsäkring. Den täcker mycket och kostar ofta rätt lite. En hemförsäkring har ett bra grundskydd för dina saker men även för dig och din familj. Till exempel så finns det viss rättsskydd som kan vara användbart i en juridisk tvist. Likaså ingår det reseskydd om du skulle behöva sjukvård under en resa kortare än 45 dagar.

Vilka försäkringar behöver man på bilen?

På bilen är det viktigt att du har minst en trafikförsäkring eftersom att det råder lagkrav på det i Sverige. Beroende på vad du har för bil kan det sedan vara en god idé att ha en halvförsäkring eller en helförsäkring utöver en trafikförsäkring. Som ett rättesnöre kan det alltid vara bra att fundera över bilens totala värde och om det vid eventuella skador är värt att reparera. Om du har en väldigt gammal bil som inte är värd så mycket kan det finnas risk för att kostnaderna för reparation överstiger värdet på bilen. Har du däremot en nyare bil som fortfarande är värd mycket pengar kan det vara en god idé att ha en helförsäkring eller halvförsäkring på den.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen