Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Jämför hemförsäkringar - hitta bästa för dig!

Så jämför och tecknar du hemförsäkring för att hitta den bästa hemförsäkringen för dig.

Skriven av Cornelia

Publicerad 12 juli, 2022. Uppdaterad 25 mars, 2024.

Vilken hemförsäkring ska jag ha? Vilken är den bästa och vad ska jag tänka på när jag väljer en hemförsäkring? 


Det här är troligen frågor du ställer till dig själv. Det finns massor av olika hemförsäkringar, med olika innehåll för olika priser. Vad de alla har gemensamt är att de kommer med långa långa avtal och försäkringsbrev, som du förväntas läsa igenom och förstå. Vi kan inte läsa och göra bedömningar åt dig, men vi kan bryta ner, förenkla och förklara vad du bör tänka på, så att du kan hitta den bästa hemförsäkringen för dig. I den här artikeln kommer vi guida dig så att du vet vad du ska hålla utkik efter när du jämför hemförsäkringar. 


Vilken är den bästa hemförsäkringen?

Vad innehåller en hemförsäkring?

För att vi ska kunna prata om olika hemförsäkringar, måste vi först titta på vad som faktiskt ingår i en hemförsäkring. Här listar vi några saker som du kan få ersättning för via din hemförsäkring.

  • Ditt hem och dina prylar: till exempel cykelstöld, inbrott eller brandskador. 

  • Reseförsäkring: om du blir sjuk när du reser eller om det är nödvändigt med evakuering vid en katastrof.   

  • Ansvarsskydd: om du skulle bli skadeståndsskyldig. 

  • Överfallsskydd: om du råkar ut för överfall.


  Utöver det finns det skydd som ingår i vissa hemförsäkringar men kan väljas till i andra: 


  • ID-skydd: hjälp och ersättning vid ID-stöld. 

  • Allrisk eller Drulle: sånt som en vanlig boendeförsäkring inte täcker. Till exempel om du tappar mobilen, glasögonen eller din dator.  

  • Utökat reseskydd: kan vara ersättning vid bagageförsening eller tillägg för extremsport som exempelvis surfing. 

  • Golfförsäkring: förlust av av golfutrustning och ibland ersättning om du slår en hole-in-one. 

  • Småbåtsförsäkring: förlust av småbåt.



Att tänka på innan du tecknar en hemförsäkring 


Här är fyra saker som är viktiga att tänka igenom innan du tecknar en hemförsäkring, eftersom det kommer påverka vilken hemförsäkring du eller ni borde välja. Är ni flera kan det vara bra att sätta sig och prata igenom det, kanske till och med skriva ned på ett papper, så när ni väl ska teckna har ni de bästa förutsättningarna för att hitta rätt.


  • Din eller er boendesituation: Bor du i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa? Är du student eller inneboende? Detta påverkar vilken hemförsäkring du bör ha.

  • Värdet på din egendom: Det här kallas också för lösöre. Att veta värdet på det du äger gör det lättare för dig att veta vilken försäkring du bör teckna. I hemförsäkringar finns något som kallas egendomsbelopp, vilket är det belopp du maximalt kan få ersättning för om något händer. Vilket värde du har på din egendom hänger därför ihop med vilket egendomsbelopp du ska välja. Ett för högt egenomsbelopp kan göra att du betalar för mycket i onödan, medan ett för lågt belopp gör att du kan bli utan tillräcklig ersättning om något skulle hända. Ett exempel är att om värdet på ditt lösöre är 200 000 kr, bör du inte vara försäkrad upp till 1 000 000 kr. Det skulle gör att du får en högre försäkringspremie i onödan. Välj alltid ett egendomsbelopp som motsvarar eller är strax över värdet på det du äger.  

  • Vad som är viktigt för just dig: Innehållet i hemförsäkringar skiljer sig åt och de finns de som passar dig antingen bättre eller sämre, eller så går det att göra olika val så att du anpassar en försäkring för att passa dig bättre. För att kunna göra det måste du dock först tänka igenom vad som faktiskt är viktigt att just din hemförsäkring innehåller. Drulleskydd? Reseskydd? Skydd för din cykel? Innehållet i en hemförsäkring beror både på försäkringsbolag och vilket paket du väljer. 

  • Jämför: Jämför jämför jämför. Ta inte första bästa utan att först se vad du faktiskt betalar för. Att ha en hemförsäkring som inte täcker det du behöver att den ska täcka, gör ju faktiskt att du betalar för en hemförsäkring helt i onödan. Att jämföra har tidigare tagit mycket tid, men hos oss kan du nu jämföra hemförsäkringar på några minuter.





Vad finns det för olika hemförsäkringar?

Nu kommer den där förra punkten till användning. om hur du bor. Hemförsäkringar är nämligen anpassade till olika bostadsformer. Här listar vi de som finns. 


Hyresrättsförsäkring 

När du bor i en hyresrätt äger du inte lägenheten som du bor i, det innebär att du till exempel inte behöver försäkra saker som fast inredning eller golv, tak och väggar (ytskikt). Du klarar dig bra med en vanlig hemförsäkring, eller som många försäkringsbolag kallar det - en hyresrättsförsäkring. 

En hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt innehåller ett grundskydd där det ingår skydd för dina saker vid exempelvis brand, stöld eller skador som uppkommit av vissa väderfenomen. Ersättning för det är dock max upp till ditt egendomsbelopp som du angav när du tecknade försäkringen. Utöver det ingår såklart det vi nämnde tidigare, det vill säga bland annat visst skydd vid resa, överfall och juridiska tvister. Utöver grundskyddet finns det tillval som ingår i vissa försäkringar och kan tecknas som tillägg i andra. Dessa är till exempel utökat reseskydd och drulle (allrisk), vilket skyddar vid plötsliga och oturförutsedda händelser, till exempel om du tappar mobilen i marken så att den går sönder. Hos vissa försäkringsbolag går det också att teckna tillägg som ger skydd om du golfar, äger en småbåt eller hyr ut din bostad. 


Bostadsrättsförsäkring 

Om du äger din bostad ska du istället teckna en bostadsrättsförsäkring. Då täcker försäkringen också fast inredning, till exempel kök och badrum, samt ytskikt vilket är golv, tak och vägg. 

I vissa bostadsrättsförsäkringar ingår det även allriskförsäkring, också kallad drulleförsäkring (länk till lexikon) för fast inredning vilket skyddar vid plötsliga och oturförutsedda händelser. Ett exempel skulle vara att du målar hemma om men spiller ut målarburken och skadar golvet. Om det ingår eller inte skiljer sig dock åt mellan olika försäkringsbolag. 


Villaförsäkring / villahemförsäkring 

Villaförsäkringar finns i två olika varianter: villaförsäkring och villahemförsäkring. 

En villaförsäkring är ett skydd för själva byggnaden och tomten. Den försäkringen passar dig som redan har en hemförsäkring, eller som inte bor permanent i huset och bara vill täcka skadorna för byggnaden och tomtmarken.

En villahemförsäkring är ett skydd för både byggnaden, tomten, din egendom, samt dig och din familj. Det är alltså en hemförsäkring, med en villaförsäkring som tillägg. 

När du ska teckna en villaförsäkring eller villahemförsäkring är det viktigt att du vet hur mycket du vill försäkra byggnaden för, då det finns några alternativ att välja mellan. Dessa är fast belopp, fullvärde eller första risk.


Den billigaste villahemförsäkringen är inte alltid är den bästa utan du behöver jämföra och tänka efter vad som passar just dig. 


Hemförsäkring för dig som studerar

Ett misstag många gör när de flyttar hemifrån är att tro att de fortfarande täcks av föräldrarnas hemförsäkring. Tyvärr är ju så inte fallet.


En hemförsäkring för studenter skiljer sig lite från en vanlig hemförsäkring. Eftersom studenter ofta inte har så mycket prylar är dessa försäkringar i regel rabatterade. Vissa försäkringsbolag har drulleförsäkring (allrisk) som ingår, medan hos andra går det att välja till som tillägg. 


Tänk på att alltid ha en hemförsäkring oavsett om du har mycket eller lite saker.


Hemförsäkring för dig som inneboende

Som inneboende brukar du normalt sett inte omfattas av hemförsäkringen hos din hyresvärd och behöver teckna en egen hemförsäkring. 


En inneboende kan tycka att att det är onödigt att ha en hemförsäkring som täcker skador för en bostad när de endast har ett rum. Med en hemförsäkring kan du till exempel få ersättning om du krävs på skadestånd ifall du råkat ha sönder något som tillhör hyresvärden.

En hemförsäkring täcker inte bara saker i hemmet utan skyddar också dig som person, med det vi nämnt tidigare, det vill säga har du visst skydd vid resa, överfall och juridiska tvister. 

Det är därför viktigt att ha en egen hemförsäkring, även om du är inneboende.  


Hemförsäkring för fritidshus

Äger du ett sommarhus, fritidshus eller en stuga bör du teckna en fritidshusförsäkring. Fritidshusförsäkringen ger inte samma skydd som en vanlig hemförsäkring utan skyddar istället själva fastigheten och tomtmarken. En fritidshusförsäkring innehåller ett grundskydd mot stöld, skadegörelse, brand, naturskador och skadedjur, samt ett ansvarsskydd och rättsskydd.

Utöver grundskyddet finns också olika försäkringspaket, med olika tillägg till din fritidsförsäkring. Ett exempel på tillägg är drulleförsäkring (allrisk) på byggnad som skyddar mot plötsliga och oförutsedda händelser.  


Om du bor permanent i ditt fritidshus bör du istället teckna en villahemförsäkring, för att få en försäkring som skyddar både ditt hus, din tomt och dig.  

Varför ska du alltid jämföra försäkringar?

En hand som håller nycklar som symboliserar hemförsäkring
Oavsett vilken försäkring du köper så vill du såklart få ett bra skydd för pengarna. Den billigaste försäkringen kan vara en som räcker för dig, eller så behöver du något helt annat. Genom att först veta vad du behöver i en hemförsäkring, har du ett försprång när du väl ska teckna en. Du kan jämföra hemförsäkringar på både innehåll och pris hos oss. Genom att göra jämförelser kan du se till så att du får den bästa försäkringen till det bästa möjliga priset. Det lönar sig i stort sett alltid att jämföra, tänk på att det finns mycket pengar att spara och bättre försäkringsskydd att få.

Men vilken hemförsäkring är då bäst?

Ja visst hade det varit skönt att få det levererat, att DET HÄR är den allra bästa hemförsäkringen. Men det är faktiskt så att vilken hemförsäkring som är bäst, är helt enkelt den som passar dig och din situation bäst. Den bästa hemförsäkringen för dig behöver inte betyda att det är den bästa för någon annan. Sammanfattningsvis är här några saker du ska hålla utkik för när du jämför försäkringar för att hitta den bästa för dig

  • Vad är värdet på det du äger? Finns det ett egendomsbelopp i försäkringen som matchar det? 

  • Ingår drulle? Är det något du behöver/värderar? Ofta är premien lite högre om drulleförsäkring ingår. 

  • Ibland finns olika maxbelopp för olika delar i en försäkring, till exempel finns ibland maxbelopp för fast inredning. Täcker det maxbeloppet dina saker om det blir en skada?

  • Är du ute och reser mycket? Finns det då möjlighet att utöka reseskyddet?

  • Har du några extra dyra saker? Ingår det skydd för dessa?

Såklart finns flera saker som skiljer försäkringar åt. Därför har vi gjort så att du kan jämföra försäkringar hos oss på Happens, då vi är den enda jämförelsetjänsten där du enkelt kan jämföra olika försäkringar med varandra. Jämförelsen är inte bara baserat på priset, utan också på innehållet. Du kan själv göra olika tillval och helt enkelt se vilken som är den bästa hemförsäkringen, för dig. 

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen