Happens desktop hemsida logo
Happens desktop hemsida logo

Viltolycka - så undviker du att krocka med djur

Det kan tyckas märkligt men faktum är att det finns flera säkerhetsåtgärder du kan ta till för att inte krocka med vilt. Vi hjälper dig och listar alla tips!

Josefine

Uppdaterad 03 augusti, 2023

Publicerad 03 augusti, 2023

Älg i skogen som kan springa ut på väg och orsaka viltolycka med bil som har jämfört bilförsäkring på happensUndvika Viltolyckor - Säkerhetstips för att minska risken på vägarna

Att krocka med ett djur är en hemsk upplevelse, och viltolyckor är tyvärr allt för vanliga på våra vägar. Varje år är cirka 65 000 fordon inblandade i viltolyckor i Sverige, och de flesta av dessa sker på hösten. Vanligast är kollisioner med rådjur och vildsvin, medan älgkrockar är de farligaste. För att undvika dessa olyckor och minska risken för allvarliga konsekvenser för både människor och djur, finns det flera åtgärder du kan vidta.

1. Sänk hastigheten

Det absolut bästa du kan göra för att undvika en viltolycka är att sänka hastigheten. Genom att köra långsammare ökar du möjligheten att upptäcka djur längs vägen i tid, vilket ger dig mer tid att reagera om ett djur skulle korsa vägen framför dig. Ta det extra försiktigt i områden där det är känt att vilt förflyttar sig, och var extra uppmärksam under gryning och skymning då djuren är mest aktiva.

2. Var uppmärksam på omgivningen

Särskilt från skymning till gryning är det viktigt att vara extra uppmärksam på omgivningen. Djuren är som mest aktiva under dessa timmar och rör sig ofta nära åkrar och sjöar. Håll ögonen öppna och var beredd på att ett djur kan dyka upp när som helst.

3. Bromsa och håll dig på körbanan

Om du märker ett djur längs vägen och en kollision verkar oundviklig, försök i första hand att bromsa kontrollerat. Att försöka undvika djuret genom en plötslig och okontrollerad undanmanöver kan leda till att du hamnar i mötande körbana eller i diket, vilket kan bli farligare än själva krocken med djuret.

4. Rätt bilsäkerhet och utrustning

Se alltid till att din bil är i gott skick med fullt fungerande bromsar och lysen. Använd också rätt däck för säsongen med bra grepp och mönsterdjup, eftersom det minskar bromssträckan och ökar möjligheten att stanna i tid om ett djur korsar vägen. Om du har barn i bilen, använd alltid en säker bilbarnstol anpassad för barnets ålder.

5. Planera färdvägen

Innan du ger dig ut på vägarna kan det vara bra att planera din färdväg och vara medveten om utsatta vägsträckor där viltolyckor har inträffat tidigare. Du kan använda Nationella Viltolycksrådets hemsida för att få din färdväg utritad och se var viltolyckor har inträffat tidigare. Genom att undvika dessa områden kan du minska risken för att hamna i en viltolycka.

Vad ersätter min bilförsäkring vid viltolycka?

Om din bil skadas vid en djurkollision ersätts detta genom den vagnskadeförsäkring som ingår i en helförsäkring. Om du har vagnskadegaranti på din bil kan du få ersättning genom den. Har du tilläggsförsäkring för djurkollision elimineras din självrisk för vagnskada. Med en helförsäkring och ett djurkollisionstillägg kan du alltså få ersättning utan att betala någon självrisk.

Jämför helförsäkring nu

Nu blev något fel

Nu blev något fel

Var är risken störst för viltolyckor?

Vilda djur finns överallt, även i tätorter. Vissa vägar är dock mer drabbade än andra. Genom att besöka Nationella Viltolycksrådets webbplats kan du få mer kunskap om utsatta vägsträckor i ditt län och se statistik om viltolyckor, inklusive kartor med senast inrapporterade olyckor per län.

Vilken typ av viltolycka är vanligast på våra vägar?

I Sverige är den vanligaste viltolyckan en kollision med rådjur, följt av krockar med vildsvin. Bägge olyckstyperna har ökat de senaste åren. Den allvarligaste olyckstypen är en krock med älg, där risken för personskador är som störst.

När på dygnet är risken störst för att krocka med vilt?

Risken för att krocka med vilt är som störst i gryningen och skymningen när djuren är mest aktiva. Därför är det viktigt att anpassa farten efter väglag och sikt under dessa timmar. Tänk på att ett djur kan korsa din färdväg när som helst och var som helst - till och med i tätbebyggt område.

Var försiktig om du ser varningstriangeln "Viltolycka"

Om du ser en utplacerad varningstriangel med texten "Viltolycka" innebär det att ett djur har blivit påkört och att arbete pågår med eftersökning (jägare och hund). Sänk hastigheten så att du inte riskerar att köra på någon som arbetar på platsen. Att vara extra försiktig i närheten av en viltolycka är viktigt för både din egen säkerhet och för de som hjälper till med eftersöket.

Genom att vara uppmärksam, anpassa hastigheten och agera försiktigt på vägarna kan du minska risken för viltolyckor och bidra till en säkrare trafikmiljö för både människor och vilda djur. Tänk alltid på att respektera djuren och deras naturliga rörelsemönster när du är ute och kör på vägarna.

Josefine Öijer

Ämnen:

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

Vänligen ange en giltig e-postadress

Vi kommer bara skicka e-post baserat på dina intressen

You've got the power Ta kontroll över dina försäkringar.