Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Viltolycka - Vad du ska göra när du har krockat med ett vilddjur

En olycka med vilda djur kan vara en skrämmande upplevelse, men det är viktigt att veta vad du ska göra i en sådan situation.

Skriven av Josefine

Publicerad 02 augusti, 2023. Uppdaterad 15 mars, 2024.

Rådjur som tappar ena hornet, kanske på grund av en viltolycka

Vad är en viltolycka?

En viltolycka inträffar när ett fordon kolliderar med ett vilt djur. De flesta viltolyckor sker vanligtvis på en väg. Det kan vara allt från mindre djur som rådjur, hare eller räv, till större djur som älg, vildsvin eller ren. Viltolyckor är tyvärr vanliga, särskilt i områden där det finns mycket vilt och trafiken är intensiv.

Vad kan hända om man kör på ett djur?

En viltolycka kan vara farlig och leda till både materiella skador och personskador. Djuret kan också bli allvarligt skadat eller dödas vid olyckan. Förutom de omedelbara konsekvenserna kan en viltolycka också orsaka trafikstörningar och ökad risk för efterföljande olyckor om olycksplatsen inte hanteras på rätt sätt.

Det är viktigt att vara medveten om risken för viltolyckor, särskilt vid skymning och gryning när djuren är mer aktiva. Att vara uppmärksam och anpassa hastigheten efter förhållandena kan hjälpa till att minska risken för att bli inblandad i en viltolycka.

Vad gör jag om jag kör på ett djur?

Om en viltolycka ändå inträffar är det viktigt att veta hur du ska agera för att skydda både dig själv och djuret, samt informera relevanta myndigheter och försäkringsbolag om händelsen. Här går vi igenom steg för steg vad du bör tänka på.

1. Markera olycksplatsen med markeringsremsa

Efter en viltolycka är det första du bör göra att markera olycksplatsen för att varna andra förare. Aktivera varningsblinkers på din bil för att signalera att det har skett en olycka. Placera också varningstriangeln på ett lämpligt avstånd bakom din bil, vanligtvis mellan 200–300 meter. Genom att använda varningsblinkers och varningstriangeln skapar du en synlig varningssignal för andra förare. Det hjälper till att uppmärksamma dem på det skadade djuret och minskar risken för ytterligare olyckor.

Efter att du har säkrat olycksplatsen kan du även använda en speciell markeringsremsa för att tydligt markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Du kan få denna remsa på bilprovningsstationer, i polishus eller till och med i vissa nya bilar. Om du inte har tillgång till markeringsremsan kan du använda något annat synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk, för att markera platsen. Det är avgörande att andra förare och myndigheter ser tydligt var olyckan inträffade för att undvika ytterligare incidenter.

2. Ring 112 och anmäl olyckan

Efter att du har markerat olycksplatsen är det viktigt att ringa 112. Informera dem om att du har varit inblandad i en viltolycka och ange vilket djur det rör sig om. Det är viktigt att du snabbt rapporterar händelsen så att relevant hjälp kan anlända och eventuellt skadade djur kan tas om hand.

3. Kontakta ditt försäkringsbolag

Efter att du har ringt nödnumret bör du kontakta ditt försäkringsbolag och informera dem om viltolyckan. De kan ge dig råd om hur du ska hantera situationen och ge dig information om eventuella ersättningar som kan täcka kostnaderna för skador på din bil. Är du osäker på om du har tillägg för viltkollision i din bilförsäkring? Hämta in din bilförsäkring med BankID på Happens så kollar vi upp det åt dig!

4. Om djuret ligger kvar på marken

Om djuret ligger kvar på marken och det är säkert att närma sig, kan du försöka flytta det från vägen för att minska risken för ytterligare olyckor. Men var försiktig, vissa djur kan vara aggressiva om de är skadade och rädda, särskilt vildsvin. Om du inte känner dig bekväm med att flytta djuret själv, kan du be om hjälp från en medtrafikant eller vänta på att professionell hjälp att anlända. Det är tillåtet att avliva djuret om det är skadat och lider. Men då är det viktigt att du verkligen har kunskapen hur man går tillväga, så att du inte förvärrar djurets lidande. Om du inte kan avliva djuret själv kan du avvakta tills jägaren eller polis kommer till platsen.

5. Krock med ren

Även kollision med ren ska anmälas och märkas ut, precis som en viltolycka. Renägaren kommer då att kontaktas, för att ta hand om olyckan. Renägaren kommer att ersättas för förlusten av renen, och det kommer att ersättas av din trafikförsäkring (en ersättning som du själv inte betalar någon självrisk för).

6. Krock med hund eller katt

Har du kört på en hund eller katt är det en veterinär (eller eventuellt polis) som behöver avgöra vad som ska göras. Att köra på en katt eller hund är inget brott, men för att fullfölja din civilrättsliga plikt behöver du anmäla olyckan till polisen. En hund eller katt är med stor sannolikhet mer van vid människor än vilt och du kan våga gå fram på ett annat sätt, för att se hur djuret mår.

Anmäla viltolycka

Det är anmälningsplikt vid viltolycka, vilket innebär att du enligt lag är skyldig att anmäla en olycka där vilt har varit inblandat i en sammanstötning med ett motorfordon (§ 26 Jaktlagen) snarast möjligt. Att inte anmäla en djurkollision är straffbart och kan ge dig höga böter, du bör därför inte anmäla viltolyckan långt i efterhand.

Anmälningsplikten gäller djurarterna:

- Älg

- Rådjur

- Hjort

- Vildsvin

- Björn

- Varg

- Järv

- Lodjur

- Utter

- Örn

- Mufflonfår

Det är även viktigt att du anmäler om du har krockat med en ren, även om renar inte anses vara vilt.

Vem ringer jag vid viltolycka?

Vid en viltolycka är det viktigt att veta vem du ska kontakta. I dessa situationer bör du omedelbart ringa 112 för att göra en polisanmälan.

Vid polisanmälan är det bra att förbereda följande information:

- Dina person- och fordonsuppgifter.

- En tydlig beskrivning av platsen där olyckan inträffade, inklusive ort, vägnummer och eventuella kännetecken. Om möjligt, ange GPS-positionen. För att ta reda på din position kan du använda 112-appen som finns tillgänglig för både Iphone och Android-enheter, alternativt Google maps och "din position".

- Berätta vilken typ av djur som var inblandat och om det fortfarande befinner sig på platsen eller om det försvann åt något specifikt håll.

Genom att snabbt kontakta rätt myndigheter och tillhandahålla nödvändig information hjälper du till att dokumentera olyckan och underlätta för eventuella utredningar.

Viltolyckor i Sverige

Viltolyckor är tyvärr en tråkig verklighet på vägar runt om i Sverige. Varje år inträffar ett betydande antal olyckor där fordon och vilda djur kolliderar.

Det sker över 50 000 viltolyckor årligen i Sverige, enligt statistik från Nationella Viltskyddsrådet (NVR). Dessa olyckor involverar oftast älgar, rådjur, vildsvin och hjortar. Statistiken visar på en oroande trend med en ökning av viltolyckor över tid. Under både 2021 och 2022 skedde över 60 000 viltolyckor respektive år.

När är risken störst att råka ut för viltolycka?

Risken för att drabbas av en viltolycka ökar framförallt under vissa tider på året. Under hösten, särskilt under brunstperioden, ökar risken markant eftersom djuren är mer rörliga och mindre förutsägbara.

Andra riskfyllda perioder är gryning och skymning när vilda djur är som mest aktiva och rör sig längs vägarna. Mörka vägar och dålig sikt kan också öka risken betydligt.

Viltolycka försäkring – få ersättning med rätt bilförsäkring

Om du har en helförsäkring eller en aktuell vagnskadegaranti kan du få ersättning för skador på din bil om du råkar ut för en viltolycka.

En del försäkringsbolag erbjuder en lägre självrisk eller ingen självrisk alls vid kollision med vilt. Saknar du en helförsäkring kan du få bidrag till reparationen, men då måste du ha ett tillägg till halvförsäkringen. Det finns även tilläggsförsäkringar som täcker hela kostnaden för reparationen. Med Happens kostnadsfria jämförelsetjänst kan du jämföra flera försäkringsskydd samtidigt.

Bor du i ett område med många viltolyckor och vill undvika att teckna en helförsäkring kan du överväga att teckna en tilläggsförsäkring som gäller vid djurkollision.

Att vara medveten om hur du ska agera vid en viltolycka kan göra skillnad för både din egen säkerhet och för djurets välbefinnande. Genom att följa de riktlinjer och lagar som finns och vara uppmärksam på viltets aktivitetsperioder kan du minska risken för att bli inblandad i en olycka med vilda djur. Om en olycka ändå inträffar, se till att agera ansvarsfullt och snabbt kontakta relevanta myndigheter och försäkringsbolag för att få nödvändig hjälp och rapportera händelsen korrekt

Happens desktop hemsida logo

Jämför viltskydd direkt

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför viltskydd direkt

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen