Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Vinterdäck lag: det här gäller

Har du koll på vilka datum du måste ha vinterdäck på bilen? Här har du en fullständig guide för vinterdäck och vad som gäller.

Skriven av Josefine

Publicerad 26 maj, 2023. Uppdaterad 07 juli, 2023.

Flygfoto av väg där vinterväglag råder och lag om vinterdäck gäller

När måste jag ha vinterdäck på bilen?

Under vintermånaderna är det av yttersta vikt att se till att våra fordon är utrustade för att möta de utmaningar som det kalla vädret kan medföra. För att öka säkerheten på vägarna och minska risken för olyckor har Sverige infört en lag som reglerar användningen av vinterdäck.

Enligt vinterdäckslagen, som gäller från den 1 december till den 31 mars, måste fordon som personbilar (klass I och II), lätt lastbil, tung lastbil, tung buss, lätt buss samt släpvagnar som dras av dessa fordon vara utrustade med vinterdäck eller likvärdig utrustning när det råder vinterväglag. Detta gäller även för utlandsregistrerade fordon som befinner sig på svenska vägar.

Vinterdäck kan antingen vara dubbade eller dubbfria, och det är upp till föraren att välja vilken typ som passar bäst för de rådande vägförhållandena. För att uppfylla lagens krav kan likvärdig utrustning användas, såsom snökedjor eller sandspridare.

Vad menas med vinterväglag?

Men när råder egentligen vinterväglag? Vinterväglag anses föreligga när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Avgörandet om vinterväglag råder på en viss plats görs av polisen. Det är viktigt att vara medveten om att polisen kan utfärda böter om man inte följer kraven för vinterdäck när det råder vinterväglag.

Det är också värt att notera att användningen av dubbdäck är tillåten från den 1 oktober till den 15 april. Om det finns eller förväntas bli vinterväglag får man använda dubbdäck även under andra perioder än den angivna tidsramen.

Att ha rätt utrustning på våra fordon under vintermånaderna är en viktig del av att säkerställa både vår egen och andras säkerhet på vägarna. Genom att följa vinterdäckslagen och anpassa vårt fordonsutrustning efter rådande vägförhållanden kan vi bidra till att skapa tryggare körmiljöer under den utmanande vintersäsongen.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen