Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Allt du behöver veta om föräldrapenning

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om föräldrapenning, från grundläggande information till hur du ansöker och hur ersättningen beräknas.

Skriven av Josefine

Publicerad 10 augusti, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Armar omfamnar en bebis. Föräldern tar ut föräldrapenning och sparar pengar genom att jämföra försäkring på Happens

Vad är föräldrapenning och hur fungerar det?

Föräldrapenning är ett ekonomiskt stöd som utbetalas till föräldrar eller vårdnadshavare som vill vara hemma med sina små barn. Det är en ekonomisk trygghet som hjälper till att täcka förlorad inkomst under tiden som du är föräldraledig. Föräldrapenning betalas ut under sammanlagt 480 hela dagar, vilket ger flexibilitet för föräldrarna att välja hur de vill fördela tiden mellan sig.

Hur mycket får jag i föräldrapenning?

Grundnivån för föräldrapenning ligger på 250 kr per dag. Om du har arbetat innan förlossningen kan du ha rätt till en högre nivå av föräldrapenning som baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). SGI är en beräknad inkomst som används för att bestämma storleken på din föräldrapenning. För de första 180 dagarna, om du har en SGI att utgå ifrån, kommer din föräldrapenning att baseras på denna inkomst.

Så ansöker du om föräldrapenning

Processen för att ansöka om föräldrapenning är relativt enkel. Det intyg om graviditet som du tidigare skickade in till försäkringskassan fungerar som en första anmälan om föräldrapenning. När barnet är fött och den andra föräldern vill ta ut föräldrapenning, behöver ni göra en ny ansökan. Detta gäller även om någon av er arbetar en period och sedan återupptar föräldrapenningen.

Hur beräknas ersättningen?

Om du har arbetat tidigare, kommer din föräldrapenning vanligtvis att baseras på din SGI, vilket motsvarar knappt 80 procent av din tidigare inkomst. Om du exempelvis hade en årslön på 240 000 kr kommer din föräldrapenning att bli drygt 500 kr per dag. Om du inte har arbetat tillräckligt länge för att ha en SGI att utgå ifrån, kommer du att få ersättning på grundnivå, vilket var 250 kr per dag 2018.

Flexibilitet och sparande av dagar

Föräldrapenning ger möjlighet till flexibilitet när det gäller att ta ut ledighet. Du kan spara dagar och förlänga föräldraledigheten genom att inte ta ut hela ersättningen under varje period. Du kan även välja att ta ut föräldrapenning före beräknad förlossning, upp till 60 dagar i förväg.

Samtidig ledighet och andra detaljer

Under barnets första år kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning för samma dagar, kallat dubbeldagar. Maximalt 30 sådana dagar får tas ut, men tänk på att dessa räknas som två dagar av den totala föräldraledigheten.

Det är även viktigt att notera att om ni har gemensam vårdnad om barnet, har ni båda rätt till 240 dagar med föräldrapenning. Dessa dagar kan överlåtas mellan föräldrarna, upp till max 180 dagar.

Vem har rätt till föräldrapenning?

Föräldrapenning är avsedd för biologiska föräldrar, adoptivföräldrar och "förordnade vårdnadshavare". Om du bor tillsammans med en förälder och uppfyller vissa kriterier, kan även du vara berättigad till föräldrapenning.

Sänk dina kostnader under föräldraledigheten

Ett sätt att dryga ut kassan lite mer under föräldraledigheten kan vara att sänka sina kostnader. Genom att jämföra dina försäkringar kan du sänka dina kostnader och spara flera tusenlappar! Använd Happens kostnadsfria jämförelsetjänst och se hur mycket du kan spara.

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen