Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Packa bilen rätt och säkert

En felaktigt packad bil kan leda till instabilitet och potentiella risker för passagerarna. Vi ger dig tips för att packa bilen på rätt sätt!

Skriven av Josefine

Publicerad 29 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Bild på två människor som packar en bil för en bilresa längs västkusten

Så packar du bilen rätt

För att packa bilen på rätt sätt och säkerställa en trygg resa finns det några viktiga principer att följa. Placera den tyngsta lasten längst ner och i mitten av bagageutrymmet för att bibehålla balans och stabilitet. Undvik att placera föremål på hatthyllan eller över ryggstöden då de kan bli farliga vid inbromsning. Säkra föremål som kan välta genom att placera dem liggande och använda spännband. Kontrollera bilens maximala lastvikt för att undvika överbelastning som kan påverka bilens prestanda. Följ dessa enkla riktlinjer för en säkrare och bekvämare resa.

  1. Packa den tyngsta lasten underst och i mitten: När du packar bilen bör den tyngsta lasten placeras nära golvet och i mitten av bagageutrymmet. Detta hjälper till att bibehålla bilens balans och stabilitet under körning. Om den tyngsta lasten placeras högt upp eller på sidorna kan det påverka bilens manövrering och öka risken för instabilitet.

  2. Undvik att placera föremål på hatthyllan eller över ryggstöden: Hatthyllan och ryggstöden är inte lämpliga platser att placera packning på. Vid en kraftig inbromsning eller kollision kan föremål på dessa platser flyga fram och orsaka skador på passagerarna. Förvara istället bagage och föremål i bagageutrymmet eller säkra dem med spännband eller bagagenät.

  3. Säkra last som kan välta: Om du har föremål som har potential att välta vid kurvor eller inbromsningar, se till att de ligger ner och är säkert fastsatta. Använd lämpliga förpackningar eller spännband för att säkra dem på plats och undvik risken för att de ska flyga runt i bilen.

  4. Kontrollera maxlast för bil, takräcke, takbox och biltak: Innan du lastar taket på bilen, kontrollera instruktionsboken för att ta reda på den maximala lastvikten för din specifika bilmodell, takräcke, takbox och biltak. Överskrid inte dessa viktbegränsningar, eftersom det kan påverka bilens stabilitet och säkerhet. Följ tillverkarens rekommendationer för att undvika problem under körning.

  5. Placera den tyngsta och största lasten nära takräcket: Om du behöver packa på taket, se till att den tyngsta och största lasten placeras närmast takräcket. Detta hjälper till att minska riskerna för att bilen blir instabil. Var noga med att packa tätt och säkra lasten ordentligt, så att ingenting kan röra sig eller lossna under resan. Använd rätt takbox eller takpåse och följ tillverkarens monteringsanvisningar.

  6. Kontrollera bilens maximala lastvikt och däcktryck: Det är viktigt att känna till bilens maximala lastvikt för att undvika överbelastning. Överbelastade bilar kan vara svåra att manövrera och kan slita på däcken. Se därför till att kontrollera den maximala lastvikten i instruktionsboken och följ rekommendationerna. Kontrollera också regelbundet lufttrycket i däcken och fyll på med luft om det behövs för att säkerställa korrekt däckfunktion.

Därför ska du packa bilen säkert

Säkerhet och ordentlig packning är avgörande för att undvika farliga situationer på vägen. En felaktigt packad bil kan innebära stor trafikfara och kan också skada passagerarna i bilen. För att undvika olyckor och göra semesterns bilresa säker och bekväm, är det viktigt att packa bilen på rätt sätt. 

Att packa bilen på rätt sätt är avgörande för att säkerställa en trygg och bekväm resa. Genom att följa dessa tips och använda sunt förnuft kan du undvika potentiella faror på vägen och minimera risken för olyckor. Ha en trevlig och säker resa!

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen