Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Guide: så väljer du rätt bilmodell

Att välja bilmodell kan vara svårt, framför allt för den som aldrig köpt en bil förut. Vi har gjort en guide för att hjälpa dig hitta rätt i bildjungeln.

Skriven av Josefine

Publicerad 26 maj, 2023. Uppdaterad 12 januari, 2024.

Kvinna sitter i bilen med ena handen på ratten och andra med telefonen i sin hand

Tips för att välja rätt bilmodell för dina behov

Att välja rätt bilmodell kan vara en utmanande uppgift med tanke på det breda utbudet på marknaden idag. För att underlätta processen och säkerställa att du hittar rätt bil för dina behov, här är några viktiga frågor att ställa dig själv när du ska köpa en begagnad bil.

Vad ska du ha bilen till? 

Börja med att utvärdera dina dagliga behov och användningsområden för bilen. Fundera över hur många personer som vanligtvis kommer att åka i bilen, vilken typ av körning du kommer att göra och hur långt samt hur ofta du kommer att köra. Om du har en lång pendling till jobbet kan en bränslesnål bil vara ekonomiskt fördelaktig i det långa loppet. Om du har barn eller husdjur kan det vara viktigt med tillräckligt med utrymme för barnvagn, barnstolar och annan utrustning.

Hur stor bil behöver du?

Tänk på att välja en bil som har rätt storlek för dina behov. En bil som är för liten kanske inte har tillräckligt med utrymme för hela familjen eller för att rymma din golfutrustning. Å andra sidan är en onödigt stor bil ofta dyrare och drar mer bränsle än vad som behövs. Tänk också på om du mestadels kommer att köra i stadsmiljö eller på landsbygden, eftersom olika storlekar och typer av bilar kan vara mer lämpliga för olika förhållanden.

Vilken bilmodell passar dig?

Var medveten om att olika bilmodeller fyller olika funktioner. En SUV eller en klassisk kombibil kan vara bra alternativ för familjer medan en cabriolet kan ge en extra känsla av frihet och njutning under sommarmånaderna. Utforska olika bilmodeller på marknaden och hitta den som passar din livsstil och preferenser bäst.

Behöver du dragkrok eller inte?

Fundera över vilka tillval och extrafunktioner du behöver i din bil. Vissa bilmodeller kommer med olika tillval, så det är viktigt att fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig. Det kan vara allt från säkerhetsfunktioner som backkamera och adaptiv farthållare till bekvämlighetsfunktioner som GPS, Bluetooth och taklucka. Att välja en bilmodell som redan har de tillval du behöver kan vara kostnadseffektivt, då eftermontering av tillval kan vara dyrt.

Vart kan du parkera?

Tänk på vilka parkeringsmöjligheter du har tillgängliga innan du väljer en bilmodell. Om du har tillgång till ett eget garage, se till att bilen passar i garaget och att den är säkrad på bästa sätt. Om du däremot måste parkera på gatan, överväg istället att välja en billigare bil.

Glöm inte försäkringen!

För att en bil ska rymmas i din budget är det viktigt att det finns en bilförsäkring till ett rimligt pris. Därför kan det vara bra att jämföra bilförsäkring innan du köper och byter bil så att du har koll på vad du kan förvänta dig för månadskostnad för försäkring på bilen.

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring nu!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen