Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Fettknöl på hund – är det farligt och när ska man kontakta veterinär?

Att hitta en knöl på sin hund kan kännas skrämmande och läskigt. Hur vet man om det är något farligt eller bara en fettknöl?

Skriven av Josefine

Publicerad 30 april, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Jack russel terrier hund som sitter på ett gräsfält med en liten fettknöl på ryggen

Knöl på hund

Att upptäcka en knöl på sin hund kan vara skrämmande, men det behöver inte alltid vara farligt. Det finns många olika typer av knölar som kan förekomma på en hund och det är viktigt att veta när man bör söka veterinärhjälp.

Vanliga typer av knölar på hund

  1. Lipom – en godartad fettvävstumör

  2. Cystor – vätskefyllda blåsor som kan vara både godartade och elakartade

  3. Abscesser – en infektion i huden som kan bildas som en följd av en skada eller bett från en annan hund eller djur

  4. Maligna tumörer – elakartade cancerformer

Det är viktigt att notera att en knöl som inte orsakar någon smärta eller påverkar hundens beteende inte nödvändigtvis behöver undersökas av en veterinär. Men om knölen är smärtsam, ökar i storlek, eller om hunden visar tecken på obehag eller sjukdom, bör man kontakta en veterinär.

Det här ska du göra om du hittar en knöl på din hund:

När man upptäcker en knöl på sin hund är det viktigt att man inte får panik. Det är inte ovanligt att hundar utvecklar knölar och i många fall är de helt ofarliga. Men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och låta en veterinär undersöka hunden för att fastställa vad det är för typ av knöl och om det finns något behov av behandling.

Det första steget är att noggrant undersöka knölen. Notera dess storlek, form, och om det finns några andra tecken på infektion eller inflammation. Om det är möjligt, ta en bild av knölen för att ha som referens vid senare undersökningar.

Därefter bör man boka tid hos en veterinär för att undersöka hunden. Veterinären kommer att undersöka knölen noggrant och göra en bedömning av dess storlek, form och konsistens. Veterinären kan också ta en biopsi av knölen för att fastställa om det finns cancer eller andra sjukdomar.

Om veterinären misstänker att knölen kan vara av cancer eller elakartad kan det vara nödvändigt med en mer omfattande undersökning, inklusive en röntgen- eller ultraljudsundersökning. Detta kan hjälpa till att fastställa om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen.

Om det visar sig att knölen är av cancer eller elakartad kan veterinären rekommendera en behandling, såsom kirurgi för att ta bort knölen, kemoterapi eller strålbehandling. Om knölen är godartad kanske ingen behandling behövs, men veterinären kan fortfarande rekommendera att man håller ett öga på knölen och bokar in återkommande undersökningar för att följa upp eventuella förändringar.

Sammanfattningsvis är det viktigt att man inte ignorerar en knöl på sin hund, utan bokar in en tid hos veterinären för att få en professionell bedömning och eventuell behandling. Ju tidigare man upptäcker och behandlar en sjukdom, desto bättre prognos har hunden för återhämtning.

När ska man söka veterinärhjälp?

Det finns vissa tecken på knölar på hund som kan indikera att man bör söka veterinärhjälp. Dessa inkluderar:

  1. Snabb tillväxt – om en knöl växer snabbt kan det vara ett tecken på malignitet.

  2. Smärta – om hunden visar tecken på smärta eller obehag när man rör vid knölen bör man söka veterinärhjälp.

  3. Förändring i form – om knölen ändrar form eller börjar blöda bör man söka veterinärhjälp.

  4. Ökad frekvens – om hunden utvecklar fler knölar bör man söka veterinärhjälp.

  5. Förändring i hundens beteende – om hunden blir tröttare än vanligt, tappar aptiten eller visar andra tecken på sjukdom bör man söka veterinärhjälp.

Vad kan veterinären göra?

Om man upptäcker en knöl på sin hund som man är orolig över bör man kontakta en veterinär. Veterinären kan undersöka hunden för att fastställa vilken typ av knöl det är och om det finns någon anledning till oro. Ofta kan en biopsi göras för att fastställa om det finns cancer eller andra sjukdomar.

Beroende på typ av knöl kan veterinären rekommendera behandling, såsom kirurgi för att ta bort knölen. I vissa fall kan behandling med kemoterapi eller strålning också rekommenderas.

Täcks behandling och undersökning av knöl och fettknöl på hund av min hundförsäkring?

Många hundägare undrar om kostnaderna för att undersöka och behandla en knöl på sin hund täcks av deras hundförsäkring. Svaret på den frågan beror på vilken typ av försäkring man har och vad som täcks av den.

Generellt sett täcker de flesta hundförsäkringar kostnaderna för diagnostik och behandling av sjukdomar och skador som är akuta eller olycksfall. Detta kan inkludera en undersökning och biopsi av en knöl på hunden, samt eventuell kirurgi och eftervård om det visar sig att knölen är cancerös eller annars kräver behandling.

Det är viktigt att notera att det kan finnas begränsningar och undantag i försäkringsvillkoren som påverkar täckningen. Vissa försäkringsbolag kan till exempel ha en karenstid, vilket innebär att man måste ha haft försäkringen under en viss tid innan man kan göra en ansökan om täckning för vissa sjukdomar eller skador.

Det är också vanligt att försäkringsbolag har en självrisk eller en maxgräns för hur mycket de kommer att täcka per sjukdomsfall eller per år. Det är därför viktigt att man läser igenom villkoren noggrant innan man tecknar en hundförsäkring och att man är medveten om vad som täcks och vad som inte täcks.

Sammanfattningsvis kan en hundförsäkring täcka kostnaderna för diagnostik och behandling av en knöl på hunden, men det beror på vilken typ av försäkring man har och vad som täcks av den. Det är därför viktigt att man läser igenom villkoren noggrant och är medveten om eventuella begränsningar och undantag innan man gör en ansökan om täckning för sjukdomar eller skador.

Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför hundförsäkring!

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen