Vill du ha hjälp?

010-336 71 40

Vill du ha hjälp?

010-336 71 40


Så sparar du bränsle och sänker dyra bensinkostnader

Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att minska dina bränslekostnader. Läs vidare och ta reda på hur!

Skriven av Josefine

Publicerad 09 maj, 2023. Uppdaterad 13 mars, 2024.

Så sänker du din bränslekostnad

Genom att anpassa din körning och köra klimatsmart förbrukar du mindre bränsle. Det resulterar i sin tur att du behöver tanka mer sällan. Det är bra för både miljön och plånboken. Nedan följer åtta tips på hur du kan köra mer bränslesnålt. 

1. Planera dina resor

Att planera din rutt innan du ger dig ut på vägarna kan spara mycket bränsle. Genom att välja den kortaste vägen och undvika rusningstrafik kan du minska din bränsleförbrukning.

2. Kör mjukt och försiktigt

Att köra lugnt och försiktigt kan minska bränsleförbrukningen med upp till 25 procent. Kör i en jämn hastighet, undvik onödiga inbromsningar och använd motorbromsen istället för bromsarna när du ska sakta ner.

3. Håll rätt hastighet

Att hålla rätt hastighet är avgörande för att spara bränsle. Försök att hålla hastigheten runt 90 km/h på motorvägen och undvik höga hastigheter. Varje ökning med 10 km/h ökar bränsleförbrukningen med cirka 10 procent.

4. Rulla på istället för att stanna

Att rulla på i nedförsbackar och i utkörningar från korsningar kan spara mycket bränsle. När du kör på en plan väg, försök att hålla bilen i rullning så mycket som möjligt istället för att stanna helt.

5. Kontrollera däcktrycket

Ett rätt däcktryck är viktigt för att minska bränsleförbrukningen. Kontrollera däcktrycket regelbundet och se till att det är på rätt nivå. Ett felaktigt däcktryck kan öka bränsleförbrukningen med upp till 5 procent.

6. Töm bilen på onödig vikt

Onödig vikt i bilen ökar bränsleförbrukningen. Ta bort takboxen när den inte används och töm bilen på allt onödigt bagage.

7. Använd AC och uppvärmning sparsamt

Att använda luftkonditioneringen och uppvärmningen kan öka bränsleförbrukningen. Använd den sparsamt och tänk på att stänga av den när den inte behövs.

8. Se över din bil

En väl underhållen bil förbrukar mindre bränsle. Se över bilen regelbundet och se till att den är i bra skick. Byt olja och filter enligt tillverkarens rekommendationer och se till att luftfiltret är rent.


Genom att följa dessa åtta tips kan du spara både bränsle och pengar. Prova att implementera dem i ditt dagliga körande och se hur mycket du kan spara!

Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Happens strävar efter att tillhandahålla korrekt information, men vi kan inte garantera konsekvenserna av användares agerande baserat på denna artikel. Det ligger på användarens ansvar att bestämma hur informationen används och Happens kan inte hållas ansvariga för beslut som har fattats baserat på den information som finns i den här artikeln. För att få personlig hjälp och rådgivning så är du välkommen att kontakta en rådgivare hos oss på telefon.

Läs mer relaterat innehåll

Happens desktop hemsida logo

Hitta rätt försäkring för dig

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Jämför nu
Happens desktop hemsida logo

Jämför bilförsäkring

Nu blev något fel

Kostnadsfri tjänst

Villkor och pris i fokus

Över 100 000 hjälpta kunder

Behöver du hjälp med din försäkring?

Våra experter hjälper dig!

Artiklar om försäkring, livet och allt däremellan

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att aldrig missa när vi publicerar något nytt

E-postadress

Vänligen ange en giltig e-postadress

Välj dina intressen